luni, 15 martie 2010

Remedii pentru constipatie

Prevenire : Dimineata se va lua, pe stomacul gol (daca bolnavul nu este obez), o lingurita de miere si un pahar de apa. Este un obicei gresit de a nu manca micul dejun si de aceea masa de dimineata se va lua cu regularitate. Se va manca incet si se va mesteca bine. Se vor lua 6 mese pe zi. Este obligatoriu, cel putin la una sau doua din cele 6 mese, sa nu lipseasca legumele si fructele crude. Fructele se vor consuma si intre mese.
Diverse: Bauturile indicate in constipatie sint cele reci si indulcite, in special baute dimineata pe stomacul gol. Sunt bune sucurile de fructe, de zarzavat, citronadele, oranjadele, ceaiul de macese, sifonul si laptele (daca este tolerat): laptele batut si iaurtul cu zahar. Se recomanda carnea si mancarurile de carne de orice fel, grasa, gatita cu legume si sosuri, snitel. Painea cea mai utila este cea de tarate, precum si painea neagra (cel putin 200 grame pe zi).

Zarzavaturile si legumele recomandate (de orice fel ) sunt consumate in special ca salate de cruditati, rase pe razatoare (pentru persoanele care nu au dantura), fierte in ciorbe, borsuri sau sub forma de legume asortate, legume pane sau in mancaruri cu sos bogat in grasime. Cartofii pot fi consunati sub orice forma; legumele uscate (linte, mazare, fasole) se consuma ca garnitura langa carne. Se recomanda sa se manance fructe crude de orice fel; in special cele cu coaja, dulci, bogate in zahar, rase pe razatoare (pentru cei care nu au dantura si nu pot mesteca), mai ales fructe cu samburi, cirese, corcoduse, caise, prune, piersici, zmeura, fragi (se vor consuma la mese si intre mese, pe stomacul gol).

Sunt contraindicate bauturile calde, ciocolata cu apa, ceaiul veritabil, ceaiul de menta, vinul rosu, sucul de afine, si laptele daca are efect constipant (se va adauga lactoza). Nu se recomanda pentru consum: - cas si urda nesarata, precum si branza de vaci proaspata - paine alba, prajita - sunt contraindicate pireurile de morcovi, sufleul de morcovi cu branza - pireul de gutui, gutuile coapte, sucurile de afine sau compotul strecurat de afine

Omul sanatos are un scaun pe zi. Constipatia apare cand trec mai multe zile fara scaun. Tratamentul cel mai bun este prevenirea constipatiei, care se realizeaza prin: obisnuinta de a avea scaun la o anumita ora din zi, de preferat dimineata, plimbare pe jos, zilnic 3-4 km., gimnastica si masaj special pentru intarirea musculaturii abdominale, dimineata pe nemincate se bea un pahar cu apa calduta, regim alimentar bogat in fructe, legume, sarac in dulciuri, proteine. Medicina chineza separa doua aspecte ale constipatiei: un exces de energie YANG, insotita de balonare, se maseaza punctul G27 situat pe abdomen - tonifiere si exces de energie YIN, insotita de un abdomen moale, se maseaza punctul IC4 situat la unirea celor doua oase din prelungirea degetului mare si aratator -tonifiere. Se mai poate aplica metoda SHIATSU timp de 3 minute, apoi cu o pauza de 3 minute, bolnavul va bea un pahar cu apa sarata, manevra care se executa dimineata, mai multe zile la rand.

Remedii naturiste pentru raguseala

Sirop de brad - intr-o oala de lut se aseaza in straturi muguri, conuri de brad si miere. Un strat de muguri si conuri de brad apoi un strat de miere si tot asa pana se umple oala. Oala se acopera cu un capac, apoi se sigileaza cu un prosop mai gros si se lasa intr-o camera intunecata timp de 2-3 saptamani. Se bea cate o lingurita de sirop de 4 ori pe zi.

Ridiche neagra - curata si taie in felii subtiri o ridiche neagra. Pune feliile intr-un vas de portelan, cu zahar intre ele. Vor lasa pana dimineata un suc din care servesti 5- 6 linguri pe zi.

Cimbrisorul - infuzia de cimbrisor este benefica in cazul laringitei. Se prepara dintr-o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa fiarta si se bea cat mai fierbinte. Poate fi de asemenea indulcita cu miere. O cana dimineata, pe stomacul gol.

Potbal - se prepara infuzie de potbal cu o lingurita de planta uscata la o cana de apa clocotita. Se poate indulci cu miere sau zahar si se ia cate o lingurita din ora in ora. Pentru un efect mai bun se poate amesteca si cu flori de soc uscate.

Tei - este un calmant recomandat in diverse afectiuni. Ceaiul de tei cu lamaie are un efect pozitiv asupra infectiilor laringelui si mai ales in cazul raguselii. Intr-o ceasca de ceai de tei se stoarce suc de la o jumatae de lamaie si se bea dimineata. Important este sa nu mananci nimic cel putin o jumatate de ora.

Alta solutie este sa prepari infuzie dintr-o lingurita de flori uscate de tei intr-o cana de apa clocotita si sa adaugi o lingura de sare. Se face gargara de 3 ori pe zi.

Ghimbir - siropul de ghimbir ajuta la refacerea vocii. Se spala bine radacinile de ghimbir si apoi se dau prin razatoarea mica, dupa care imediat (ca sa nu oxideze) se pun intr-un borcan si se adauga deasupra miere de albine. La o lingurita de ghimbir ras se pune o lingurita de miere. Se lasa sa stea 2 saptamani, dupa care se filtreaza, obtinandu-se un sirop semi-limpede, cu gust puternic picant si foarte parfumat. Se iau 3-4 lingurite de sirop pe zi.

Remedii care scad colesterolul

1. Lecitina: este o substanta bogata in fosfolipide si foarte folositoare in cazul in care ai hipercolesterolemie. Are rolul de a separa colesterolul in particule mici care pot fi usor suportate de catre organism. Un aport corespunzator de lecitina impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange. Surse de lecitina gasesti in: galbenus, ulei vegetal, cereale integrale, boabe de soia si lapte nepasteurizat. Celulele sunt capabile sa o sintetizeze, daca vitaminele din complexul B sunt prezente in organism.

2. Vitaminele: vitamina B6 (piridoxina), B15 (colina) si B3 sunt recunoscute pentru proprietatea de a diminua colesterolul daunator. Aceste vitamine le gasesti in: germenii de grau, drojdie, tarate. De asemenea, vitamina E nu trebuie sa lipseasca din organism, cele mai importante surse gasindu-se in: semintele de floarea soarelui, flori de sofran, ulei de soia.

3. Semintele de floarea soarelui: contin o cantitate substantiala de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din peretii arterelor.

4. Semintele de coriandru: consuma regulat un decoct din seminte de coriandru pentru a reduce colesterolul daunator. Este un bun diuretic si stimuleaza actiunea rinichilor. Mod de preparare: se fierb 2 linguri seminte de coriandru si se strecoara dupa racire. Se consuma de 2 ori pe zi din aceast decoct.

5. Fibre: tarate de grau, orez, orz, secara, cartofi, morcovi, sfecla, gulie, mango, guava, varza, laptuca si telina. In special, fulgii de ovaz si de porumb sunt indicati in aceasta situatie.


Alimente de evitat: oua; carne; branza; unt; sunca; lapte nedegresat; uleiul de palmier si cocos. Toate alimentele de origine animala, precum si uleiul vegetal de palmier si cocos sunt bogate in grasimi saturate si trebuie inlocuite cu grasimile polinesaturate (ulei de porumb, sofran, soia, susan).


Bea cel putin 10 pahare de apa pe zi!

Persoanele care au colesterolul ridicat trebuie sa bea cel putin 8 - 10 pahare cu apa pe zi, aceasta avand proprietatea de a stimula functia excretorie a rinichilor. Acest lucru faciliteaza eliminarea din organism a colesterolului in exces.