luni, 15 martie 2010

Remedii pentru constipatie

Prevenire : Dimineata se va lua, pe stomacul gol (daca bolnavul nu este obez), o lingurita de miere si un pahar de apa. Este un obicei gresit de a nu manca micul dejun si de aceea masa de dimineata se va lua cu regularitate. Se va manca incet si se va mesteca bine. Se vor lua 6 mese pe zi. Este obligatoriu, cel putin la una sau doua din cele 6 mese, sa nu lipseasca legumele si fructele crude. Fructele se vor consuma si intre mese.
Diverse: Bauturile indicate in constipatie sint cele reci si indulcite, in special baute dimineata pe stomacul gol. Sunt bune sucurile de fructe, de zarzavat, citronadele, oranjadele, ceaiul de macese, sifonul si laptele (daca este tolerat): laptele batut si iaurtul cu zahar. Se recomanda carnea si mancarurile de carne de orice fel, grasa, gatita cu legume si sosuri, snitel. Painea cea mai utila este cea de tarate, precum si painea neagra (cel putin 200 grame pe zi).

Zarzavaturile si legumele recomandate (de orice fel ) sunt consumate in special ca salate de cruditati, rase pe razatoare (pentru persoanele care nu au dantura), fierte in ciorbe, borsuri sau sub forma de legume asortate, legume pane sau in mancaruri cu sos bogat in grasime. Cartofii pot fi consunati sub orice forma; legumele uscate (linte, mazare, fasole) se consuma ca garnitura langa carne. Se recomanda sa se manance fructe crude de orice fel; in special cele cu coaja, dulci, bogate in zahar, rase pe razatoare (pentru cei care nu au dantura si nu pot mesteca), mai ales fructe cu samburi, cirese, corcoduse, caise, prune, piersici, zmeura, fragi (se vor consuma la mese si intre mese, pe stomacul gol).

Sunt contraindicate bauturile calde, ciocolata cu apa, ceaiul veritabil, ceaiul de menta, vinul rosu, sucul de afine, si laptele daca are efect constipant (se va adauga lactoza). Nu se recomanda pentru consum: - cas si urda nesarata, precum si branza de vaci proaspata - paine alba, prajita - sunt contraindicate pireurile de morcovi, sufleul de morcovi cu branza - pireul de gutui, gutuile coapte, sucurile de afine sau compotul strecurat de afine

Omul sanatos are un scaun pe zi. Constipatia apare cand trec mai multe zile fara scaun. Tratamentul cel mai bun este prevenirea constipatiei, care se realizeaza prin: obisnuinta de a avea scaun la o anumita ora din zi, de preferat dimineata, plimbare pe jos, zilnic 3-4 km., gimnastica si masaj special pentru intarirea musculaturii abdominale, dimineata pe nemincate se bea un pahar cu apa calduta, regim alimentar bogat in fructe, legume, sarac in dulciuri, proteine. Medicina chineza separa doua aspecte ale constipatiei: un exces de energie YANG, insotita de balonare, se maseaza punctul G27 situat pe abdomen - tonifiere si exces de energie YIN, insotita de un abdomen moale, se maseaza punctul IC4 situat la unirea celor doua oase din prelungirea degetului mare si aratator -tonifiere. Se mai poate aplica metoda SHIATSU timp de 3 minute, apoi cu o pauza de 3 minute, bolnavul va bea un pahar cu apa sarata, manevra care se executa dimineata, mai multe zile la rand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu