sâmbătă, 12 decembrie 2009

Remedii contra mahmurelii

Dupa o petrecere pe cinste, cu multe atractii culinare stropite cu multe lichide ce contin alcool, ne putem astepta la unele tulburari ale aparatului digestiv, ca si la mahmureala.
Daca va treziti in dimineata de dupa chef cu ameteala, cu o senzatie de greata si o suparatoare durere de cap - adica, mahmurit - atunci inghititi repede 7-8 capsuni proaspete. Daca nu gasiti capsuni, puneti la fiert 60 gr coaja de banana in 250 ml apa si beti zeama (decoctul) fierbinte, imediat dupa primul clocot. Sau, striviti 5-10 masline verzi (fara samburi) si amestecati-le cu 30 gr zahar; fierbeti amestecul intr-un litru de apa timp de 10 minute. Se va bea tot lichidul obtinut.


  • Trebuie sa consumam paine prajita cu miere de albine sau miere de papadie sau de galbenele preparata in casa. Mierea de galbenele se prepara astfel: se pun doua maini de flori uscate intr-un litru de apa si se dau in cateva clocote. Se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa sa stea pana a doua zi. Se filtreaza prin apasare, se adauga 1 kg de zahar tos si zeama de la o jumatate de lamaie si se fierbe in baie de aburi, la foc mic, pana ce siropul se leaga bine. Mierea de papadie se prepara la fel ca si cea de galbenele.
  • Sucurile de portocale si tomate grabesc eliminarea alcoolului din organism. Drept urmare se beau de 3-4 ori pe zi cate 100 ml suc de portocale sau de tomate.

Remedii contra acneei

Tenul gras, in special, este predispus la acnee si iritatii. Acneea este o afectiune a pielii, care se manifesta prin mici abcese, pustule, care apar pe fata si uneori si pe torace, mai ales la varsta adolescentei. Pentru tratarea acneei, trebuie sa urmam o dieta care sa ajute la eliminarea toxinelor din organism. Dieta va consta in: sucuri proaspete de morcovi, telina, sfecla rosie si rosii, peste alb, piept de pui sau curcan, fara piele, fiert sau la gratar. Din alimentatie se vor elimina dulciurile concentrate, cafeaua, alcoolul, tutunul, sarea iodata, alimentele bogate in grasimi si bauturi acidulate. De asemenea, se vor folosi cat mai putine farduri. Uneori, chiar si pilulele contraceptive pot fi cauza aparitiei acneei.

Cafeaua se va inlocui cu infuzie de cicoare. Se pun doua lingurite de planta uscata la o cana de apa clocotita, se lasa 30 de secunde, apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici. Totodata, si o simpla cura cu gel de Aloe Vera stabilizat este foarte benefica pentru detoxifierea organismului. Pe langa o dieta corespunzatoare, trebuie sa ne impunem si o igiena riguroasa:

  • Se schimba zilnic prosopul de fata sau se folosesc prosoape de hartie de unica folosinta.
  • Se spala tenul, dimineata si seara cu sapun cu sulf.
  • Infuzie de trei frati patati, 2-3 cani pe zi. Se pune o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa circa 10 minute.
  • Comprese cu tinctura de galbenele. Se pun 10 ml de tinctura de galbenele in 100 ml apa fiarta si racita, se inmoaie compresele si se aplica pe zonele afectate.
  • Comprese cu infuzie din radacina de brusture. Se pune o lingura maruntita de brusture la 200 de ml apa clocotita, se acopera vasul si se lasa sa stea 15 minute. Se inmoaie cateva comprese sterile in infuzie si se aplica pe zonele afectate.
  • Se sterge pielea cu un tampon de vata imbibat in infuzie de busuioc. Se pun 2-3 lingurite de planta maruntita la o cana de apa fierbinte. Se acopera, se lasa 5-10 minute, se strecoara si se foloseste infuzia calda.
  • Comprese cu infuzie de musetel sau se vor folosi pliculetele din care s-a preparat infuzia.
  • Se tamponeaza cosurile aparute, cu ulei de arbore de ceai sau ulei de cimbru de doua ori pe zi.
  • Se beau 2-3 cani pe zi de infuzie de galbenele si trei frati patati in cantitati egale. Se pune o lingurita de amestec de plante la o cana de apa clocotita, se acopera bine vasul in care acestea au fiert si se lasa sa stea circa 10 minute. Se strecoara si se bea infuzia neindulcita.
  • Se sterge fata cu un tampon de vata imbibat in suc de varza alba sau se pun cataplasme cu frunze oparite sau inmuiate cu facaletul ori cu ciocanul de snitele.
  • Masca cu papaya si smantana. Amestecati bine doua linguri de smantana dulce si doua linguri cu pulpa zdrobita de papaya, pana obtineti o pasta omogena, apoi o intindeti pe piele. Dupa 30 de minute se spala pielea cu apa calda. Stropiti tenul cu apa rece, stergeti prin tamponare si ungeti cu alifie de galbenele sau cu propolis.
  • Se sterge pielea afectata cu suc de struguri. Se storc cateva boabe, se inmoaie un tampon de vata in suc si se sterge pielea. Se lasa sa se zvante, apoi se clateste fata cu apa calduta in care s-a adaugat putin bicarbonat de sodiu.
  • Se beau 2-3 cani pe zi cu infuzie de musetel. Infuzia se bea neindulcita.
  • Se aplica felii de rosii proaspete pe zonele afectate. Dupa 30 de minute se clateste pielea cu apa calda.
  • Comprese cu infuzie din conuri de hamei. Se pune o lingura de conuri de hamei la 100 ml apa clocotita, se acopera vasul, se lasa 15 minute, apoi se inmoaie cateva comprese sterile si se aplica pe zonele afectate.
  • Masca cu drojdie proaspata, miere si tarate de grau sau faina de orez. Diluati un bob de drojdie in putina apa fiarta si racita, adaugati mierea si tarate sau faina pana obtineti o pasta omogena. Intindeti pe piele, iar dupa 30 de minute se indeparteaza cu apa calduta. Stropiti fata cu apa rece, stergeti prin tamponare si aplicati un unguent cu galbenele sau propolis.

Remedii contra matretii

  • Se prepara si se aplica o masca din iaurt si zeama de lamaie. Se freaca bine doua linguri de iaurt cu doua lingurite de suc proaspat de lamaie, se aplica la radacina parului si se maseaza bine scalpul. Se acopera capul si dupa 30 de minute se spala parul cu sampon.
  • Se clateste parul cu infuzie din frunze de nuc. Se pun 100 g frunze uscate, zdrobite, la 2 l de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa 10 minute, dupa care se strecoara si se foloseste infuzia. Parul va capata o tenta bruna.

Remedii impotriva caderii parului

  • Scalpul se maseaza cu ulei de masline sau cu ulei de ricin. Masajul se face cu 1-2 ore inainte de spalare si se acopera cu un prosop. Se spala cu sampon si se clateste cu apa calda in care s-au adaugat doua linguri cu zeama de lamaie sau otet. Tratamentul se repeta timp de doua saptamani.
  • Se beau doua cani pe zi cu infuzie din radacina de brusture. Se pune cate o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotita, se acopera si se lasa sa stea 10 minute. Se strecoara si se bea.
  • Se maseaza scalpul cu alifie de propolis, zilnic, timp de 4-5 luni.
  • Parul se clateste, cu infuzie de coada calului, masand scalpul. Se pun 3 linguri de planta maruntita la un litru de apa clocotita, se acopera vasul, se lasa sa stea 5-10 minute, apoi se strecoara si se foloseste.
  • Se maseaza scalpul cu otet de mere, timp de o saptamana, de cateva ori pe zi.